Binnen het transitiemanagement is het droogzetbeleid van grote invloed op het verloop van de lactatie. In de droogstand moet het uier herstellen en zich klaar maken voor een volgende periode van hard werken. Voorheen werd er veel antibiotica gebruikt bij het droogzetten van koeien. Dat is lang niet altijd nodig en daarom ook niet wenselijk. De richtlijnen voor droogzetten zijn opgesteld om de beslissing te onderbouwen welke dieren wel, en welke dieren geen antibiotica nodig hebben.
Het is belangrijk goed te noteren welke producten zijn gebruikt bij het droogzetten en waarom. Er wordt ook gehandhaafd op naleving van de richtlijnen.

De richtlijn stelt dat vaarzen met een celgetal < 150 en koeien met een celgetal < 50 niet met antibiotica drooggezet mogen worden. Als er een verhoogd risico is, waarbij het verstandig is een koe met een laag celgetal toch met antibiotica droog te zetten, noteer dan goed waarom van de richtlijn afgeweken wordt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een koe die veel melk uitligt of een koe die tijdens de lactatie een paar keer mastitis heeft gehad.

Soms wordt gezegd dat koeien die E. coli mastitis krijgen dus toch met een Orbenin Dry Cow droog gezet hadden moeten worden. Dit gaat niet op omdat de Orbenin Dry Cow geen werking tegen de E. coli bacterie heeft. Veel belangrijker is het om in een schone omgeving te werken, en bij het droogzetten met een sealer (zonder antibiotica) ook zeer hygiënisch te werk te gaan.

Het gebruik van een sealer is een belangrijke stap in het tegengaan van nieuwe infecties in de droogstand. De sealer sluit het tepelkanaal af zodat er geen nieuwe mastitisverwekkers binnen komen. De droogzetter met antibiotica heeft als doel om een aanwezige (subklinische) infectie te genezen tijdens de droogstand. Door een koe met hoog celgetal ‘dubbel’ droog te zetten (zowel een droogzetter met antibiotica en vervolgens een sealer) kan de aanwezige infectie genezen en wordt een nieuwe infectie voorkomen. Bij het inbrengen van de sealer is het zeer belangrijk om schoon te werken zodat niet juist bacteriën het uier worden ingebracht.